free amp templates

InterMatte
familjen


I InterMatte dyker några historiska matematikprofiler upp och ger dig tips och ledtrådar när du behöver hjälp. Sedan har vi våra egna filurer, björnen, bävern och pingvinen som också stöttar dig på vägen.

Einstein

Albert Einstein
(1879 – 1955)

Föddes i Tyskland men avsade sig sitt tyska medborgarskap och fick istället under sin livstid både schweiziskt och amerikanskt medborgarskap.
     Ryktet säger att han hade svårt för matematik i skolan, men han hade väldigt bra betyg i ämnet. Själv säger han att han gjorde så lite som möjligt i skolan eftersom det var så tråkigt enkelt.
     Studerade på universitet i Schweiz där han sedan även jobbade som lärare på en gymnasieskola. Jobbade även på patentverket i Bern innan han blev professor på universiteten i Zürich, Prag och Berlin. Somrarna ägnade Einstein och hans familj i deras sommarhus utanför Berlin, men när Hitler kom till makten i Tyskland tog Einstein, som var jude, sitt pick och pack och flyttade till USA.
     Gjorde under sin levnad väldigt många stora upptäckter, framförallt inom fysik. Efter att han fått nobelpriset i fysik 1921 var han en världskändis. Han åkte världen runt och föreläste om sina tankar och upptäckter. 

Främsta meriter:

  • Fick nobelpriset 1921 för ett arbete som han gjorde redan 1905 om den fotoelektriska effekten. Lustigt nog så är det idag inte hans mest kända upptäckt.
  • Utvecklade relativitetsteorin med den berömda formeln E = mc².
  • Har bland annat fått ett grundämne, en asteroid och ett antal museer uppkallade efter sig.
  • Blev utsedd till århundradets person av TIME Magazine 1999.
  • Fick Copleymedaljen 1925.
Fibonacci

Sofia Kovalevskaja (1850-1891)

Föddes i Ryssland. Hennes pappa uppmuntrade hennes intresse för matematik, men i Ryssland fick inte flickor läsa på universitet vid den här tiden så Sofia skickades till Tyskland. Men inte heller i Tyskland var det helt problemfritt för en kvinna att läsa på universitet. Hon var tvungen att vara gift och hon fick inte medverka på offentliga föreläsningar. Det första problemet löste Sofia genom ett skenäktenskap med vännen Vladimir Kovalevskij, det andra genom att få privatlektioner av en professor på universitetet.
     När Sofia hade doktorerat i Tyskland flyttade hon till Sverige 1881 där hon fick en professur vid Stockholms högskola och blev därmed den första kvinna i världen som arbetade som professor. 

Främsta meriter:

  • Vann det prestigefyllda priset Prix Bordin. Franska vetenskapsakademien var så imponerade av hennes matematikavhandling ’Om en fast kropps rotation kring en fast punkt’ att de gav henne dubbla prispengar.
  • Var även en hyfsat framstående författare som även hann med att skriva ett antal böcker under sin livstid.
  • Blev som första kvinna föreslagen att ingå i den svenska vetenskapakademin, men blev nedröstad just för att hon var kvinna.
Euler

Leonhard Euler
(1707-1783)

13 år gammal började han läsa på universitetet och han intresserade sig tidigt för matematik. Men förutom matematik läste han även teologi, språk, medicin och fysiologi. Han är en av de mest produktiva matematikförfattarna genom tiderna, över 900 artiklar och böcker skrev han. Han var inte bara produktiv som matematiker, han satte även 13 barn till världen!
     Vid 28 års ålder förlorade Euler synen på höger öga och vid 59 års ålder blev han helt blind. Det hindrade honom dock inte från att fortsätta lösa matematiska problem ändra fram till sin död 16 år senare. 

Främsta meriter:

  • Beräknade och konstruerade Eulers kontant och Eulers tal som är två olika tal som du, enligt honom själv, kommer att ha mycket nytta av på gymnasiet och universitetet.
  • Löste det så kallade Baselproblemet, vilket gjorde honom vida känd.
  • Gjorde även en del teoretiska upptäckter inom fysik. Det var något med akromatiska linssystem och en beräkningsmetod på trekropparsproblemet. (Vad det nu är för något? Vad jag vet så har varje person bara en kropp. Klart att det blir problem om man skulle haft tre! Bäverns kommentar)
Gauss

Carl Friedrich Gauss
(1777-1855)

Smeknamn: ”Matematikernas furste”
Ett underbarn som föddes i Tyskland i en fattig familj. Tre år gammal tittade han på ett papper där hans far hade räknat sina finanser och påpekade korrekt att fadern hade gjort ett huvudräkningsfel. En dag när han nio år gammal gick i skolan gav hans lärare, som var trött på de högljudda eleverna, dem i uppgift att addera ihop alla heltal från 1 till 100. En minut senare kom Gauss med rätt svar. Han hade kommit på ett knep.
     Hans fortsatta studier bekostades av en rik hertig eftersom hans egna föräldrar inte hade råd. Gauss publicerade en mängd matematiska upptäckter under sin levnad. Men förmodligen kom han på mycket mer än det han valde att skriva ned. Han var perfektionist och ville inte publicera några tankar som inte var helt färdiga.
     När de amerikanska matematikerna Cooley och Tukey 1965 upptäckte en matematisk algoritm som kallas FFT som gjorde dem berömda, så insåg man utifrån några anteckningar i Gauss dagbok att han hade upptäckt samma sak 160 år tidigare. Men han tyckte inte att det där var något som var värt att publicera.
     Han vägrade låta sina barn studera matematik av rädsla för att de inte skulle bli lika bra som honom och därmed vanhelga namnet Gauss i matematiska kretsar. 

Främsta meriter:

  • Bevisade algebrans fundamentalsats på inte mindre än fyra olika sätt, något ingen annan innan honom hade lyckats med.
  • Upptäckte minstakvadratmetoden.
  • Presenterade 19 år gammal ett sätt att rita en perfekt regelbunden 17-hörning endast med hjälp av passare och linjal.
  • Konstruerade Gauss sats som enligt honom själv ”knyter samman divergensen av ett vektorfält till värdet av flödet genom ytintegraler definierade av fältet”. (Jag fattar inte vad han pratar om, men det kanske är något om rapsfält? Bäverns kommentar)
  • Har bland annat fått en asteroid, en enhet, fyra forskningsfartyg, ett berg, ett utkikstorn, en krater på månen och flera matematikpriser uppkallade efter sig.
  • Fick Copleymedaljen 1838.
Fibonacci

Leonardo Fibonacci
(1170-1250)

Italienare som föddes i Pisa men växte upp i Algeriet där hans pappa arbetade. I Europa användes på Fibonaccis tid de romerska siffrorna, men i Algeriet kom Fibonacci i kontakt med de arabiska siffrorna, som från början faktiskt kommer från Indien(!) och är de siffror vi använder idag. Fibonacci insåg att de arabiska siffrorna med 0-9 var överlägset de romerska siffrorna i många avseenden och tog med sig och införde dem i Europa.
     Fibonnaci är känd för en speciell talföljd som uppkom i samband med ett problem där han räknade på hur kaniner förökade sig. Talföljden där varje tal är summan av de två föregående talen, kallas för Fibonnacis talföljd och talen som ingår i den kallas för Fibonnacital. Det har visat sig i efterhand att Fibonnacitalen är speciella på många sätt.
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377… 

Främsta meriter:

  • Införde de arabiska siffrorna i Europa.
  • Kom på Fibonnacis talföljd.
Pythagoras

Pythagoras
(580 f.kr. – 495f.Kr.)

Grek som föddes på ön Samos. Reste i 20-års åldern till Egypten för att förkovra sig inom matematik och astronomi. När Egypten blev invaderat togs han som krigsfånge till Babylonien där han studerade deras läror. Återvände till Samos och bildade skolan ”Halvcirklen” som dock inte blev någon succé. Istället flyttade han till Italien där han startade en ny skola som blev betydligt populärare. Hans lärjungar kallades pythagoréer och de hade väldigt strikta regler att leva efter, bland annat fick de inte äta bönor.
     Pythagoras var övertygad om att alla tal kan skrivas i bråkform. Det ryktas att en av hans lärljungar, Hippasos, dömdes till döden genom dränkning av Pythagoras för att han bad Pythagoras att hitta ett bråktal som motsvarade talet √2. Pythagoras själv säger dock att det där är en skröna, att Hippasos råkade ramla överbord och drunkna en dag när de två var ute och fiskade tillsammans. Han erkänner dock att han i sin iver att hjälpa sin gode vän möjligen kan ha råkat slå honom medvetslös med åran.
     Numera vet man att det finns tal, bland annat √2, som inte går att skrivas som bråk. De kallas för irrationella tal. Men berätta inte det för Pythagoras! 

Främsta meriter:

  • Gav namn åt Pythagoras sats, med vilken man med hjälp av längden på två sidor i en rätvinklig triangel kan räkna ut den tredje. Satsen var känd långt innan Pythagoras tid, men det var han som bevisade hur den fungerade.
Fibonacci

Zhang Heng
(78-139)

Levde i Kina under Östra Han-dynastin. Hans far dog när han var 10 år gammal så han uppfostrades av sin mor och mormor. Blev en mycket framstående matematiker, författare, poet och astronom. Var ett tag chefsastronom vid det kejserliga hovet, men han höll inte riktigt med om den politik som drevs i Kina och lämnade sin tjänst. Erbjöds senare flera olika andra tjänster vid hovet men han tackade nej till samtliga.

Främsta meriter:

  • Uppfann världens första vattendrivna modell av himmelssfären.
  • Uppfann världens första seismometer som kunder urskilja en jordbävning på 500 km avstånd.
  • Förbättrade den tidigare kinesiska formeln för pi.
  • Har gett namn åt en månkrater, en asteroid och en mineral.
Björn

Björnen Björn
(2013-)

Alltid glad björn som älskar att hjälpa andra med deras matteproblem.

Främsta meriter:
• Har klarat Rubiks kub på under tre minuter.

Bäver

Bävern Bäver
(2013-)

Inte den vassaste kniven i lådan, men hen gör alltid sitt bästa och ger inte upp förrän problemet är lost.

Främsta meriter:
• Hade alla rätt en gång på ett tabelltest på lågstadiet. 

Pingvin

Pingvinen Ping
(2013-)

En funderare som inte slänger ur sig något svar utan att ha tänkt igenom det ordentligt först. När hen säger något är det ofta smart och genomtänkt.

Främsta meriter:
• Har löst ’Dagens sudoku’ i en känd dagstidning 53 dagar i följd.